Opvoedopstelling: hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Samen met de opvoedopsteller onderzoek je kort je vraag: waar worstel je mee, waar wil je verandering in brengen, wat is je verlangen? Vervolgens breng je dit thema in een opstelling in beeld: letterlijk door voor elk gezinslid, inclusief jezelf, een vloertegel te kiezen en deze een plek te geven in de ruimte. Hiermee druk je uit hoe ieder zich tot elkaar verhoudt.

Hierna word je uitgenodigd om op je eigen plek te gaan staan. Je stapt letterlijk in de dynamiek van je gezin en ervaart hoe het daar is. Dit is vaak een krachtige en bijzondere ervaring. Ook kun je ervaren hoe het is voor je kind. Vaak blijkt het anders te zijn dan je dacht.

Ontspannen

Je krijgt inzicht in je vraagstuk op een diepere, familie-systemische laag. De puzzelstukjes vallen op hun plaats. En ‘als vanzelf’ wordt van daaruit helder wat je te doen staat om tot een fundamentele en blijvende oplossing te komen. Spanning en emoties verdwijnen, de liefde gaat stromen. De veranderingen hebben een positief effect op je kind en andere gezinsleden. Zo wordt opvoeden weer ontspannen.

Iedere ouder heeft een eigen familiegeschiedenis en reageert vanuit het eigen verhaal op de dynamiek in het gezin. Als ouder kun je dus alleen een eigen Opvoedopstelling doen. Wel kun je als toeschouwer bij elkaars opstelling aanwezig zijn. Dit kan helpen om elkaar te begrijpen, waardoor je elkaar tot steun kan zijn.

Omdat je met een individuele Opvoedopstelling op een diepere laag werkt, kun je in één sessie antwoord krijgen op je vraag.

Wil je meer weten over het resultaat van een Opvoedopstelling of de ervaringen van andere ouders? Lees meer »

De kracht van de Opvoedopstelling

  • Eén op één, dus privé
  • Je kind hoeft niet mee en wordt niet onnodig belast
  • Je werkt aan de vraag in het hier en nu
  • Tijdens de opvoedopstelling voel je wezenlijk verandering
  • 1 sessie is vaak genoeg
  • De oplossing is blijvend
  • De opstelling werkt positief voor het hele gezin
  • Opvoeden wordt weer ontspannen