Kennismakings-module

Geaccrediteerde trainingen: Individuele Opvoedopstellingen met ouders via vloertegels

Module 1: Maandagen 14 en 21 september    VOL
Vrijdagen: 23 en 30 oktober

Module 2:  maandagen 12 en 19 oktober      VOL
Maandagen 16 en 23 november
(Let op als je SKJ accreditatie wil: de punten tellen alleen als je beide modules volgt)

2021
Module 1: vrijdag 5 en 12 maart
Module 2: vrijdag 29 januari en 5 februari

Wegens de corona situatie zijn er wijzigingen in data.
Alle info kun je via Helen Lezinsky van de administratie vragen.
Aanmelden

Doelgroep

Alle professionals die met ouders en/of kinderen werken dmv. kindercoaching, oudercoaching, relatie therapeuten, gezinswerkers, jeugd coaches, mediators etc.
Er zijn 3 trainings- levels: Module 1 en 2 ( instap, nog geen ervaring), 4 daagse (voor ervaren opstellers) en de vakopleiding.

Algemeen

In opvoedkundige vraagstukken zien we vaak dat pijnplekken van ouders weerspiegeld worden in gedrag van kinderen. De ouder is dan feitelijk meer met een eigen proces bezig dan dat deze beschikbaar is als opvoeder in zo’n moment. Bijvoorbeeld als de harmonie verstoord wordt in het gezin, er ruzie en boosheid is. Voor zowel ouder als kind is het een patstelling als er niet op een fundamentelere laag iets veranderd. Alleen aandacht voor gedragsverandering en communicatie helpt niet en daarin hebben de meeste ouders al alle hoeken van de kamer gezien. Vaak is er iets aan de hand in de familie systemische laag. Hieraan kunnen we met de ouder werken via een Individuele Opvoedopstelling.

Binnen ieder familiesysteem heerst er een bijzondere loyaliteit ten opzichte van elkaar. Hierdoor kunnen grote gebeurtenissen in vorige generaties effect hebben op de jongere generatie. We zien dit concreet terug in gedrag van kinderen, in de relatie ouder-kind en in de relatie van ouders onderling; man-vrouw, vader -moeder plek.  Scheidingssituaties, samengestelde gezinnen en adoptiegezinnen vragen hierin om specifieke aandacht.

Al jaren werk ik individueel (!) met ouders aan thema’s die zij in de opvoeding en  in de relatie met hun kinderen tegenkomen. Kinderen behoeven niet mee te komen en blijven zo vrij van therapie. Door het vraagstuk ruimtelijk op te stellen komen ouders letterlijk in hun verhaal te staan en via deze methodiek  dienen oplossingen zich als vanzelf aan.

Anders dan gebruikelijk bij familieopstellingen/systemisch werk, is er voor de opvoedopstelling geen groep nodig; vloertegels zorgen voor de verschillende representanten. De tegels zijn verschillend van formaat en kleur en hebben een mannelijke of vrouwelijke vorm. Deze methodiek is dan ook bijzonder geschikt voor een individuele praktijk. Ouders ervaren zelf, en direct aan den lijve hoe zij op een diepere laag gebonden of verbonden zijn in hun gezin en familiesysteem.
Opvoed vraagstukken worden direct helder, er wordt niet over de dingen gepraat, een opstelling gaat voorbij het denken en gaat over een veel diepere laag.

Vraagstukken

Denk aan situaties rondom (v)echtscheiding, samengestelde gezinnen, adoptie, diverse opvoedvraagstukken rondom grenzen stellen, broekplassen, driftbuien, claimgedrag, ruzie tussen kinderen onderling, veel boosheid in het gezin. Relatie problematiek. Vragen omtrent ondefinieerbare gevoelens rondom bestaansrecht, geen plek hebben of een plek kunnen innemen etc..

Wil jij direct naar de oorzaak van het gedrag van ouders en/of kinderen in je sessies? Wil je ouders kunnen laten ervaren hoe de verbinding met hun kind(eren) er op een diepere laag uit ziet en daarin oplossingen aanbieden die blijvend zijn?

Meer informatie over inhoud en data?

Wil je kennismaken met opvoedopstellingen volg dan Module 1 en 2

Misschien heb je al eens  als representant in een opstelling gestaan en heb je de kracht hiervan ervaren? Dat zou namelijk het mooiste zijn als voorbereiding, je weet dan direct waar we het over hebben; voorbij woorden!
Na module 1 heb je een goed begrip over het effect en de mogelijkheden van de opvoedopstelling. Je kent de 5 dynamieken en je leert de basis beginselen van het opstellen via de 1 op 1 methode met vloertegels.
Je kunt gefundeerd doorverwijzen voor dit onderdeel in je behandeltraject.
Na module 2 kun je in gesprekken met ouders en kinderen al wat systemisch coachen een kleine (afgebakende) opstelling doen
Er is natuurlijk meer nodig om een diepgaande opvoedopstelling te doen; je kunt dan doorstromen naar de vakopleiding.
De modules zijn eventueel los van elkaar (maar wel in volgorde) te volgen, indien je accreditatie wil dan zijn beide modules  ( 1 en 2) noodzakelijk.

Accreditaties

Beide modules (elk van 2 dagen) zijn geaccrediteerd op de volgende wijze:
ABvC : 13 PE punten per module.  Dus 26 in totaal voor beide modules.
NBVH: 24 punten voor beide modules samen.
SKJ: 36 punten voor beide modules samen

Inhoud Basis Module 1 ( twee dagen)

Via een PowerPoint presentatie wordt de theorie aangeboden. Er wordt uitgelegd welke elementen een rol spelen in de familiedynamiek en hoe dit gedrag van ouders en kinderen beïnvloed. Via de 5 vragen in het intro- gesprek wordt de kernvraag en het verlangen in de ouder duidelijk. Het precieze verloop van een opvoedopstelling komt stap voor stap aan bod. Daarnaast ervaar je hoe je het hele proces volledig aan zijn eigen verloop kan overlaten door de kracht van de fair-withness houding die jij aanneemt.
Omdat de ervaring meer spreekt dan duizend woorden ga je zelf uitgebreid aan de slag!

* Achtergrond theorie
* Ontwikkelen van je ‘systemische oor’
* Ervaren van je Fair withness houding
* Kleine opstellingen met tegels doen (met vaak al grote impact)
* Diverse oefeningen
* Demo’s
* Verplichte lectuur (mocht je accreditatiepunten willen krijgen): Individuele opvoedopstellingen. ( niet inbegrepen maar hieronder rechtstreeks te bestellen via bol.com)

Inhoud vervolg Module 2 ( twee dagen)

We gaan verder in op de precieze stappen om zelf sessies te begeleiden. We ervaren en werken met de kracht van de helende zinnen waardoor bewegingen ontstaan en oplossingen. Eigen ervaringen en supervisie casussen kunnen worden ingebracht. Deze dag wordt afgestemd op het ervaringsniveau en de behoefte van de deelnemers.

* Inbreng casussen
* Verdieping op vragen die er zijn
* Meer mogelijkheden voor interventies
* Helende zinnen
* Embadded commands
* Demo’s
* Zelf opstellingen doen, thema’s opstellen
*  Verplichte lectuur (mocht je accreditatiepunten willen krijgen): Niet inbegrepen maar hieronder rechtstreeks via bol.com te bestellen)

Praktische informatieLocatie:
VHT gebouw, Veenwal 32 te Hoevelaken.
(Er is een trein station op 15 min. loopafstand).
Aantal deelnemers: minimaal 12 maximaal 14
Tijd: stipt om 10.00 uur – we eindigen tussen 16.00-17.00 uur

Kosten

Module 1 : €375,- excl. btw en inclusief vegetarische lunch, koffie/thee.
Module 2 : €375,- excl. btw en inclusief vegetarische lunch, koffie/thee.
4-daagse voor ervaren opstellers 720,- excl. btw

Bij inschrijving voor beide modules tegelijkertijd wordt 10% korting gegeven op module 2