Opvoedopstelling; Dé oplossing voor veel gezinsvraagstukken

Alle adviezen en tips al eens geprobeerd?

Je hebt adviezen gevraagd, van alles gelezen, tips en trucs geprobeerd, maar ondanks al je liefde en inzet lukt het niet om een oplossing te vinden voor je opvoedvraagstuk. Hoe kan dat? Wellicht speelt er op een diepere laag iets wat jullie beïnvloedt.

Met een opvoedopstelling  ga je direct naar de oorzaak van het probleem. Je ervaart aan den lijve wat er gebeurt tussen jou en je kind en/of andere gezinsleden. De werkelijke oorzaak wordt duidelijk.

Hierdoor weet je wat je kind nodig heeft en wat jij kunt doen als opvoeder. Een Opvoedopstelling biedt een doorbraak in veel opvoedvraagstukken.

 • Opvoeding en ouderschap
 • Relatieproblemen en echtscheiding
 • Samengestelde gezinnen en loyaliteitsconflicten
 • Pleegzorg en adoptie

Neem nu het heft in eigen hand, geen wachtlijsten!

Ga direct zelf aan de slag bij een van de coaches op deze website met jouw/jullie vraagstuk in je gezin.
* Geen wachtlijsten
* Je kinderen blijven vrij van onnodige therapie
* Is individueel en kan zonder (ex) partner in geval van echtscheiding.

Hier vind je coaches die op een unieke manier met jou kijken naar de onderliggende oorzaak. Alle coaches werken met individuele Opvoedopstellingen ®. Deze methode gaat voorbij aan het ‘praten over’. Je gaat voelen, zien en aan den lijve ervaren wat er gebeurt tussen jou en je kind en /of andere gezinsleden. De werkelijke oorzaak wordt duidelijk. Hierdoor weet je wat je kind nodig heeft en wat jij kunt doen als opvoeder.

                               Vind een coach in jouw buurt

Snel, effectief en uniek

Een Opvoedopstelling wordt alleen met een ouder gedaan. Kinderen hoeven niet mee te komen en worden dus niet onnodig belast. Bij een Opvoedopstelling werken we, zoals we dat noemen, op de onderlaag. Als ouders in zichzelf tot een oplossing komen wordt opvoeden moeiteloos en volgen kinderen als vanzelf. Een Opvoedopstelling zorgt voor een blijvende oplossing. Samen met de opvoedopsteller onderzoek je kort je vraag: waar worstel je mee, waar wil je verandering in brengen, wat is je verlangen? Vervolgens breng je dit thema in een opstelling in beeld: letterlijk door voor elk gezinslid, inclusief jezelf, een vloertegel te kiezen en deze een plek te geven in de ruimte. Hiermee druk je uit hoe ieder zich tot elkaar verhoudt.

Hierna word je uitgenodigd om op je eigen plek te gaan staan. Je stapt letterlijk in de dynamiek van je gezin en ervaart hoe het daar is. Dit is vaak een krachtige en bijzondere ervaring. Ook kun je ervaren hoe het is voor je kind. Vaak blijkt het anders te zijn dan je dacht.

Ontspannen

Je krijgt inzicht in je vraagstuk op een diepere, familie-systemische laag. De puzzelstukjes vallen op hun plaats. En ‘als vanzelf’ wordt van daaruit helder wat je te doen staat om tot een fundamentele en blijvende oplossing te komen. Spanning en emoties verdwijnen, de liefde gaat stromen. De veranderingen hebben een positief effect op je kind en andere gezinsleden. Zo wordt opvoeden weer ontspannen.

Iedere ouder heeft een eigen familiegeschiedenis en reageert vanuit het eigen verhaal op de dynamiek in het gezin. Als ouder kun je dus alleen een eigen Opvoedopstelling doen. Wel kun je als toeschouwer bij elkaars opstelling aanwezig zijn. Dit kan helpen om elkaar te begrijpen, 

Jij als ouder

 • wordt geraakt door het gedrag van je kind waardoor de emoties hoog oplopen
 • voelt je belemmerd in de relatie met je kind, maar je begrijpt niet waarom
 • voelt je overvraagd als opvoeder, te verantwoordelijk of overbezorgd
 • hebt moeite met grenzen stellen
 • kunt niet echt genieten van het ouderschap

Je kind

 • reageert vaak extreem boos of angstig
 • claimt jou of je partner of bemoeit zich met jullie relatie
 • laat gedrag zien dat niet passend is in de ontwikkeling, bijvoorbeeld weer in bed plassen
 • heeft het gevoel er niet bij te horen of lijkt niet in het gezin te passen
 • heeft terugkerende conflicten of moeite met gezag

Relatieproblemen en echtscheiding

Relatieproblemen brengen spanning en heftige emoties met zich mee. Deze lijken alleen in de huidige situatie te spelen, maar komen vaak voort uit de familiegeschiedenis van ieder afzonderlijk. Ieder neemt in de relatie een eigen rugzak mee. Kinderen hebben last van de spanning tussen hun ouders en voelen zich er vaak verantwoordelijk voor. Dit kan leiden tot lichamelijke, psychische of gedragsproblemen.

In een individuele Opvoedopstelling ontdek je hoe je familiesysteem invloed heeft op je gedrag en emoties. Als je dit erkent, kan de communicatie met je (ex-)partner verbeteren, ook als deze zelf geen opstelling doet.

Ook als jullie gaan scheiden en de partnerrelatie niet langer bestaat, blijven jullie de ouders van jullie kind(eren). Samen blijven opvoeden is niet gemakkelijk maar wel mogelijk. Een individuele Opvoedopstelling kan helpen bij  het afronden van de relatie, waarna er ruimte komt om het gezamenlijke ouderschap vorm te geven.

 

Samengestelde gezinnen en loyaliteitsconflicten

Een samengesteld gezin kan behoorlijk complex zijn: partners en ex-partners, ouders en stiefouders, kinderen en stiefkinderen, broertjes en zusjes en ook nog halfbroertjes en -zusjes. Het is verwarrend, ieder is op zoek naar zijn/haar plek en rol in het gezin. Door middel van een individuele Opvoedopstelling ontdek je als (stief-)ouder wat de plek is van ieder, wie welke verantwoordelijkheden heeft en hoe je een loyaliteitsconflict kunt voorkomen.

Pleegzorg en adoptie

Adoptie- en pleegkinderen hebben adoptie- en pleegouders en daarnaast hun (al dan niet bekende) biologische ouders. Het is belangrijk dat de biologische ouders erkend worden, zodat het kind geen loyaliteitsprobleem krijgt. Een individuele Opvoedopstelling kan ieders plaats duidelijk maken.

Ervaringen van ouders

Lees meer »