Mijn eerste opvoedopstelling

‘Moet je ook eens doen, dit is echt iets voor jou!’ Een paar vrienden probeerden me enthousiast te krijgen om eens een opstelling te doen. Hoewel het me niks leek, bleven ze aandringen. Na een jaar werd ik toch nieuwsgierig en nam de stap. Ik was verrast, verbaasd en onder de indruk. Het was ongrijpbaar en bijzonder en tegelijkertijd helemaal ‘to the point’. Ik had voor mezelf direct helder welke parallellen er waren tussen mijn moeder, mijn dochter en mijzelf. Wat een intrigerende methodiek. Hier wilde ik méér van meemaken.

Mijn overleden broertje

Ik ben de oudste van 6 kinderen, maar op de een of andere manier paste de rol van ‘oudste’ me niet goed. Tijdens een individuele opstelling, waarin ik mijn broers en zussen een plek gaf in de ruimte, voelde ik opeens heel duidelijk: mijn overleden broertje, de oudste die heel jong overleden was, hoorde er ook bij. Dat had een enorme impact. Ik was opeens niet meer de oudste, maar de tweede! Dat lijkt logisch en simpel, maar het gaf een compleet ander en bevrijdend gevoel. Mijn broertje kreeg als eerstgeborene zijn plek in het systeem, waardoor ook ik mijn eigen plek had, namelijk de tweede in de rij. Nu klopte het.

Overgrootmoeder

De oudere vrouwen in mijn familiesysteem hebben nog steeds invloed op me. Tijdens een speciale ‘voorouderopstelling’ plaatste ik mezelf, mijn moeder, oma, overgrootmoeder, overovergrootmoeder in één lijn achterelkaar. Met de ene vrouw voelde ik een warme, liefdevolle band, terwijl ik met de ander nauwelijks connectie had. Zo bijzonder om lijfelijk te ervaren dat ik deel uitmaak van deze vrouwenlijn in mijn familiegeschiedenis. Dat ik zelfs uit hen allen voortgekomen ben. En dat ik me warm gesteund voel door sommige van mijn voormoeders.

Ruimte voor mijn pad

Mijn lieve vader is 9,5 jaar geleden overleden. Toen ik een individuele opstelling deed, ontdekte ik dat ik nog steeds ‘wachtte op zijn goedkeuring’ om mijn eigen weg te gaan. Heel verrassend. Natuurlijk weet ik (bewust) dat ik dat eigen pad gewoon kan lopen. Maar op een dieper, onbewust niveau was er iets wat me tegenhield, de toestemming van mijn vader. Door dit te ervaren, het gevoel te erkennen en het te uiten, ook naar mijn vader, werd het een stuk lichter. En kwam er ruimte voor mijn pad.

Onze gezamenlijke geschiedenis

Door al deze opstellingen realiseerde ik me dat mijn familiegeschiedenis de wortel is van mijn bestaan. Bovendien is er een doorgaande stroom: ook mijn dochter maakt deel uit van hetzelfde systeem. En later zullen háár kinderen hier ook bij horen en de -zoete of zure- vruchten plukken van onze gezamenlijke geschiedenis.

Ik heb een verantwoordelijkheid

Ik voelde het duidelijk: Ik heb een verantwoordelijkheid t.o.v. degenen die na mij komen. Als ik (onbewust) ervaar dat er in het systeem iets wringt of blokkeert, dan ben ik de persoon die een stap kan zetten. Ik kan met een opstelling helderheid brengen, een patroon doorbreken en de weg vrij banen naar mijn dochter en mijn latere kleinkinderen. Zodat de energie en liefde vrijuit kan stromen en zij geen last zullen hebben van een onterechte of zware rugzak.

Training individuele Opvoedopstelling

Als holistisch gezinstherapeut was het voor mij duidelijk dat ik deze manier van werken ook wilde gebruiken met mijn cliënten. Dus volgde ik in 2014 de training ‘Individuele Opvoedopstellingen’ bij Marianne Langemeijer.

Zorgen over hun kind
De ouders die bij mij komen maken zich vaak zorgen over hun kind, b.v. Hij zit niet lekker in zijn vel. Zij wil niet naar school. Hij doet alsof hij de baas is.

Vragen over zichzelf
Andere ouders hebben vragen over zichzelf, zoals: Waarom kan ik geen grenzen stellen? Hoe komt het dat ik zo snel boos ben? Er is ‘iets’ maar ik weet niet wat.

Veel lijntjes en emoties
Steeds meer komen ook gescheiden ouders, stiefouders, pleegouders en adoptieouders. Hier spelen veel lijntjes en emoties: Mijn stiefdochter accepteert me niet. Mijn geadopteerde zoon is heel onzeker. Hoe moet ik omgaan met de ex van mijn man?

Duidelijkheid, balans en harmonie
Soms lijkt een (opvoed-)situatie erg ingewikkeld.

Een Individuele Opvoedopstelling kan duidelijk maken wat er onder de oppervlakte (systemisch) aan de hand is en hoe er balans en harmonie gecreëerd kan worden.

Marga van Holsteijn

Praktijk Trotse Moeders

www.praktijktrotsemoeders.nl