Opvoedopstellingen

De opvoedopstelling

Voor een doorbraak in gezinsvraagstukken

 

Wat is een opvoedopstelling?

De Individuele Opvoedopstelling® is een diepgaande, systemische methodiek die ouders helpt verborgen patronen en onbewuste dynamieken binnen het familiesysteem te herkennen en aan te pakken. Patronen die vaak zorgen voor een gebondenheid tussen ouder en kind in plaats van dat zij zich verbondenheid voelen met elkaar.

Deze methode richt zich specifiek op de oorzaak; voorbij ‘praten over’. Vaak is er maar 1 sessie nodig om naar de kern te gaan, de oorzaak van een bepaalde vraag.

Deze methode biedt een unieke kans om opvoedvraagstukken fundamenteel en blijvend op te lossen door te werken op de diepste laag van het gezinssysteem.

 

Waarom kiezen voor een Opvoedopstelling?

Werken aan de kern: Veel opvoedvraagstukken blijven bestaan omdat alleen de symptomen worden aangepakt. Gedrag zoals boosheid, onzekerheid of grenzen niet kunnen stellen, zijn signalen van een onderliggende dynamiek. De Opvoedopstelling richt zich op die kern: de systemische ‘onderlaag’.

Blijvend resultaat: Door de werkelijke oorzaak van opvoedproblemen bloot te leggen en op te lossen, ontstaat er duurzame verandering.

Balans in het gezin: Wanneer ouders bevrijd worden van onbewuste lasten, worden zij emotioneel beter beschikbaar zijn en steviger in hun rol. Dit heeft direct een positief effect op het gedrag van kinderen.

Congruentie: ouders geven een congruente boodschap af aan hun kinderen; dwz.wat zij zeggen voelen ze ook; Walk your talk.
Dit biedt veiligheid en rust aan de kinderen.

Praktisch voorbeeld 1: Boze uitbarstingen van een kind

Een moeder kwam met de vraag waarom haar zevenjarige zoon voortdurend boze uitbarstingen had, vooral na school. Tijdens de opstelling werd duidelijk dat de moeder zelf als kind nooit haar emoties had mogen uiten en daardoor onbewust hetzelfde patroon op haar zoon projecteerde. Door deze dynamiek te herkennen en los te laten, veranderde het gedrag van haar zoon binnen enkele weken.

Praktisch voorbeeld 2: Een puber die zich terugtrekt

Een vader merkte dat zijn veertienjarige dochter steeds meer afstand nam en weinig interesse toonde in het gezin. Tijdens de opstelling kwam aan het licht dat de vader, zonder zich daarvan bewust te zijn, zijn dochter onbedoeld emotioneel belastte met zijn eigen onverwerkte verdriet over de vroege dood van zijn moeder. Toen hij dit herkende en ermee aan de slag ging, verbeterde het contact met zijn dochter enorm.

Praktisch voorbeeld 3: Ouders die op één lijn komen

Een stel had moeite met consequent samen optreden als ouders. De moeder voelde zich vaak alleen verantwoordelijk, terwijl de vader zich juist op de achtergrond hield. Tijdens de opstelling werd zichtbaar dat beide ouders onbewust vasthielden aan patronen uit hun eigen gezin van herkomst. De moeder had altijd geleerd om alles zelf te regelen, terwijl de vader het voorbeeld had gezien van een afwezige vaderfiguur. Door deze dynamieken te erkennen en om te buigen, konden zij elkaar beter ondersteunen. Dit leidde tot meer eenheid in hun opvoedstijl en gaf hun kinderen duidelijkheid en rust.

 

Wat kun je verwachten tijdens een sessie?

 

Een sessie start met een voorgesprek waarin jouw vraag of situatie wordt besproken. Vervolgens ga je aan de slag met vloertegels die symboliseren hoe de onderlinge verhoudingen binnen het gezin ervaren worden. Dit kan gaan om de relatie met je kind, partner, of je eigen ouder.

Er wordt per sessie met 1 ouder gewerkt, en diens (herkomst-) systeem bij wie de vraag het meest resoneert. Er hoeven/mogen geen kinderen of andere gezinsleden aanwezig zijn. Indien men dat wil kan de andere ouder aanwezig zijn en kijken. Het mooie is natuurlijk als de andere ouder ook wil werken aan zijn of haar (herkomst-) systeem in een volgende sessie. Dit komt de partner relatie ten goede!
Hierna is bijvoorbeeld de stap naar de positie van gezamelijk (co-) ouderschap vormgeven veel gemakkelijker.

Werken met vloertegels
In plaats van representanten wordt er gewerkt met vloertegels. De ouder geeft elk gezinslid (inclusief zichzelf) een plek in de ruimte en zet de dynamiek letterlijk in beeld. Hierdoor kan de ouder de situatie fysiek en emotioneel ervaren.

Focus op het hier en nu: De Opvoedopstelling brengt actuele dynamieken in kaart én onthult onbewuste generatiegebonden belasting of triggers uit het verleden die de ouder mogelijk met zich meedraagt.

Stap in je eigen verhaal
De ouder staat letterlijk in zijn of haar eigen verhaal en ervaart hoe het voelt om in de dynamiek van het gezin te staan. Dit leidt vaak tot diepgaande inzichten en emotionele doorbraken.

 

Wat maakt de Opvoedopstelling zo krachtig?

Direct naar de kern: Geen lange gesprekken, maar een directe en fysieke ervaring van wat er speelt.

Diepgaand en effectief: Door te werken op de diepere systemische laag worden patronen en belastingen opgelost die vaak generaties teruggaan.

Ouders als sleutel: Ouders worden sterker in hun rol, waardoor kinderen automatisch minder belast worden en gedrag verandert zonder dat zij actief betrokken hoeven te worden.

Moeiteloos opvoeden: Als ouders stevig en in balans staan, volgen kinderen vanzelf.

 

Wat levert het op?

Inzicht en helderheid: De puzzelstukjes vallen op hun plaats, en ouders begrijpen beter waarom ze reageren zoals ze doen.

Blijvende oplossingen: Door de kern aan te pakken verdwijnen spanningen en ontstaat er meer rust en harmonie in het gezin.

Meer liefde en verbinding: Gebondenheid in het familiesysteem maakt plaats voor verbondenheid, waardoor de liefde weer kan stromen.

 

Voor wie is de Opvoedopstelling?

De Individuele Opvoedopstelling® is geschikt voor ouders die:

  • Actief willen werken aan opvoedvraagstukken.
  • Willen begrijpen waarom zij en hun kinderen op bepaalde manieren reageren.
  • Verlangens hebben naar meer balans, rust en verbinding in hun gezin.
  • Een oplossing zoeken die verder gaat dan praten, tips of oppervlakkige adviezen.

 

Een cadeau voor het hele gezin

Ouders ervaren deze methode vaak als een enorme opluchting en bevrijding. Wanneer de dynamiek in de onderlaag wordt hersteld, wordt opvoeden weer ontspannen en natuurlijk. Kinderen reageren hierop met minder problematisch gedrag. Iedereen ervaart meer rust en meer verbinding.

Een Opvoedopstelling is niet alleen een geschenk voor ouders, maar voor het hele gezin.

 

 

 

De unieke

Opvoedopstellingen© methode

© Ingeschreven in het merkenregister Boip onder nummer 1409648

Opvoedopstellingen

individueel

Verander zelf, verander je gezin. Je hebt het zelf in handen.

Opvoedopstellingen

bevrijdend

Bevrijd jezelf van lasten uit het verleden.

Opvoedopstellingen

diepgaand

Eenvoudig, blijvend resultaat boeken door de essentie te raken.

Reviews

Ervaringen van ouders

Super blij en dankbaar

Ik ben heeeeeel blij dat ik bij je ben geweest. Het is bijna niet te geloven hoe een relatief korte sessie met tapijtvormpjes mijn leven zo positief heeft kunnen beïnvloeden. De relatie met mijn beide bijna volwassen kinderen is nu goed. Naar mijn oudste zoon kan ik nu oprecht zeggen zonder verdriet “kind, doe je ding, het is goed “. Dat was de bedoeling van het verhaal. Ik ben je zeer dankbaar voor de geboden mogelijkheid en ben blij dat het zo goed heeft uitgepakt. Net als bij mijn man, 15 jaar geleden. Het verschaft me inzicht in de familiestructuren en dat geeft rust.

Ria

Mooi boek

Ik ben weer een stuk verder in je boek, en nog steeds en opnieuw ontroerd… Mooi verwoord, met aandacht en liefde wat uit je casuïstiek spreekt… Top! Ik ga me opgeven voor de kennismakingsmodule zodat ik ook met ouders op dit vlak aan de slag kan.

Suchita

Verbluffend eenvoudig

De sessies met een opvoedopstelling zijn verbluffend eenvoudig maar met een enorme diepgang en daardoor met een blijvend resultaat. Zo heb ik dat ergens gelezen en nu zelf ook ondergaan. Datgene waar we al heel lang tegenaan liepen in het gedrag van ons kind is als sneeuw voor de zon opgelost. Een eerlijk is eerlijk, ik had zelf iets te doen hier in. Het mooie is dat ik zelf een bevrijding voel van een last die ik al heel lang met me mee droeg. Zo’n sessie is dus een cadeau voor het hele gezin eigenlijk. dankjewel!

Astrid

Relatie met mijn (puber)dochters relaxter

Mijn relatie met mijn (puber)dochters is weer veel relaxter en meer ontspannen. Ik voel me veel sterker in mijn rol als ouder. Ik kan meer ‘laten’ en genieten. Het voelt minder zwaar. Minder onzeker. Ik ben gisteren met het Online programma begonnen en doe het deels voor mezelf maar ik zie ook heel veel mogelijkheden in mijn praktijk als kindercoach, Ik denk er serieus over om de jaaropleiding te gaan doen. Ik ben dankbaar dat onze wegen elkaar gekruist hebben!

Natascha

Vakopleiding

Ik heb Marianne als een warme, betrokken en bijzonder deskundige trainer ervaren. Er was direct veiligheid in de groep. Er was een goede afwisseling van demo’s die zij gaf en oefeningen waarin we zelf veel konden ervaren. Ze liet ons ook gerust wat ‘hoofdwerk’ doen en is duidelijk in de theoretische onderbouwing. Maar hoe ze dingen ‘wist’ is me nog een raadsel, ik ga voor de vakopleiding!

Peter

Minder 'moeten"

Ik merk aan mijzelf dat ik meer keuzes maak vanuit mijn gevoel en dat ik daar echt naar durf te luisteren. Hiervoor kon ik dit nog niet zo goed en was ik meer met het ‘verplichte/moeten’ stuk bezig.

Hanna

Ik sta stevig op mijn plek

Ik heb ontzettend veel geleerd (onbewust) van allerlei systemen binnen mijn familie/gezin. Maar het werkt ook door op mijn werk. Ik sta stevig op mijn plek en heb minder last van reacties van anderen.

Wouter

Beter op onze plek als ouders

Er is een vorm van meer lichtheid gaan ontstaan in onszelf en hoe we naar de dagelijkse dingen kijken die ons normaliter kunnen overweldigen op basis van onze eigen afkomst en alles wat wij daarin hebben meegedragen door de jaren heen. We voelen ons minder uit het veld geslagen als er zich een situatie voordoet.
We merken ook dat we beiden  veel meer onze ouderrol kunnen pakken. Dankjewel.

 

 

 

Ik was te beschermend

Mijn hulpvraag was de in mijn ogen, stroeve omgang met mijn oudste dochter (29-jaar oud). Direkt na de opstelling was voor mij duidelijk waarom mijn dochter op mij reageert zoals ze vanaf ongeveer 10-jarige leeftijd heeft gedaan. Ik ben naar haar toe te beschermend geweest en ze voelde zich door mijn gedrag verstikt. Ik heb mijn gedrag aangepast door bewuster te zijn van mijn relatie met haar en ik geef haar meer ruimte. Mijn man ziet van een afstandje dat onze relatie daardoor ontspannender wordt.

 

Beter laat dan nooit

Ik vind het wel heel jammer dat ik deze kennis niet 20 jaar eerder had, maar beter laat dan helemaal niet.

Voor mijn zusje gezorgd

Een belangrijk moment in de opstelling was dat je mij liet zien dat ik niet verantwoordelijk was voor het gedrag van mijn ouders en dat het voor mij als kind niet mogelijk was om voor ons gezin, en dan met name voor mijn 3 jaar jongere zusje, te zorgen. Ik heb met mijn zusje gesproken over het afstandelijke gedrag van onze moeder. Het lukte onze moeder eenvoudigweg niet om bij haar gevoel te komen. Mijn zusje beaamde dit. Ze overweegt om voor zichzelf een afspraak met jou in te plannen.

Plek man en vrouw

Mijn man zag in dat hij zijn mannelijke plaats in onze relatie mag innemen. Hij probeert nu op de juiste plek te staan (hij loopt rechts, zit rechts naast mij aan tafel in het ouderschap) en komt meer voor zichzelf op. Ik ben zo gewend om leiding te nemen, dat het voor mij nog wel enig werk vergt……

Minder vanuit eigen schade reageren

Tussen mijn vrouw en mij is er met de verandering van plek meer rust gekomen. Het is best even wennen bij het wandelen aan de andere kant te lopen en de nieuwe plekken aan tafel. De opbrengst van de opstelling doet zijn werk. We lijken elkaar op een diepere laag te begrijpen en aan te voelen en minder te hoeven reageren vanuit onze eigen schade.

Minder boze buien

We merken dat er iets meer rust lijkt te komen bij onze zoon. Er zijn minder boze buien, de boze buien zijn korter en doorgaans wat minder heftig. De afgelopen weken hebben zich situaties voorgedaan waarin ook hij sorry heeft kunnen zeggen vanuit zichzelf, iets dat niet eerder echt is voorgekomen. 

Tafelplekken aangepast

Na de sessie hebben wij de wijziging aan tafel gelijk doorgevoerd. Onze dochter hebben we mee kunnen nemen in ons plan die al thuis was. Bij het zitten op haar nieuwe plek gaf ze aan dat dat meteen goed voelde. Onze zoon kwam later thuis en zag ons zitten aan tafel. Zonder dat hij wist waar we over gesproken hadden waren zijn eerste woorden bij deze aanblik dat hij harmonie voelde. Zijn gezicht sprak boekdelen. Open gezicht, volle lach. Hij raakte ons. Meteen daarop volgend en beschouwend gaf hij aan: ‘dit is zo een (h)echt gezin!

 

' Nee' wordt nu wel geaccepteerd

Normaliter accepteert onze dochter geen ‘nee’. Maar na de sessie werd onze ‘nee’ beantwoord met een ‘oké’ van haar kant. Verder geen nieuwe vragen, ze was op tijd weer thuis voor de maaltijd. Prachtig deze verandering te zien, dat voelt dankbaar!

Reviews

Ervaringen van professionals

De juiste taal

In mijn werk liep ik regelmatig tegen het feit aan dat ik voor en met kinderen mocht werken maar dat “het” probleem niet van de kinderen was. Het ontbrak mij aan de juiste taal, de juiste snaar om met ouders in gesprek bij de diepere laag te komen zonder hen af te keuren of zo diep te raken dat de bedoeling niet begrepen werd. Het is een dunne lijn waar wij in de thuissituaties tegenop lopen en dit vraagt echt om de juiste taal te spreken, professioneel en gelijkwaardig, het pijnpunt bespreken zonder de ouder kwijt te raken. Nu weet ik dat precies.

Meer verdieping

Als gezinsbehandelaar gebruik ik de I.A.G.-methodiek als basis. Ik combineer dus diverse oplossingsgerichte en systemische methodieken. O.a. een tafelopstellingen met de methode Een Taal Erbij. Juist daarbij zocht ik meer verdiepeing

Ik koos voor deze vakopleiding omdat dit hierin samenkomt. Bovendien trof ik hier zeer ervaren systeemwerkers waardoor ik de kans kreeg me verder te ontwikkelen als jeugd en gezinsprofessional.

Overstijgend denken

Door de vakopleiding werd ik me bewuster  van eigen overtuigingen en normen, waardoor ik in mijn werk makkelijker overstijgend leerde denken. Het geeft me ook nu handvatten om bewuster te zijn van hoe mijn eigen overtuigingen/normen het hulpverleningsproces beïnvloeden.

Overdracht en tegenoverdracht

Ik ken geen methodiek die zo snel en zuiver overdracht en tegenoverdacht duidelijk maakt voor jezelf, en handvatten biedt om je valkuilen te doorbreken.

Onderliggende interactie snel duidelijk

Het blijkt een methodiek te zijn die onderliggende interactie boven tafel krijgt waar me dat bij andere methodieken niet lukt. Essentieel om een verandering tot stand te brengen in gezinshulpverleningsprocessen. Maar met name ook in de relatie hulpverlener/hulpvrager.

 

Ouder-kind team Amsterdam

Ik werk bij het ouder-kind team in Amsterdam.Ik gebruik deze methode standaard om de systemische en intergenerationele problematiek bij ouders naar boven te krijgen, wat vaak onderliggende oorzaken bij gedrag van kinderen grotendeels kan verklaren. Ouders ervaren de methode als fijn en zien het als een verdieping van hun eigen proces en het vergroot het metalliserend vermogen van de ouders.

Jeugdarts: minder medicaliseren

Ik werk als jeugdarts en merk hoe fijn het is als je merkt in een opstelling dat lastige lijkende vraagstukken zich door bewustwording in een harmonieuze wijze uitbalanceert en een gezin  in een rustiger vaarwater komt. En dit alles met eigenaarschap, zonder problematiseren, medicaliseren.

Empirisch bewezen

Inmiddels is wel empirisch bewezen dat deze methodiek echt helpt. Net als dit bijvoorbeeld ook bij EMDR het geval was, een nu regulier veel gebruikte methodiek. Er is inmiddels wereldwijd veel literatuur over transgenerationeel werken via familieopstellingen en er zijn ook diverse universitaire onderzoeken gedaan.

Onderscheid: Relatie-Ouderschap-Opvoedtaken

Voor mij als ervaren Integratieve kindercoach heb ik veel geleerd in de specifieke module over echtscheiding. Hoe ik ouders kan begeleieden om onderscheid te maken tussen hun beeiindigde relatie als partners en hun blijvende positie als ouders. Pas daarna kunnen we naar opvoeders-taken kijken.

Ervaren opstellers maken vertrouwen mogelijk

De jarenlange ervaring van de opleiders maakte dat wij op verschillende manieren de lesstof konden oefenen en toepassen. Hun eigen doorleefde processen, naast de kennis die beide opleiders hebben, maakte dat ik mij vertrouwd voelde om de intensieve processen in mijzelf, die echt gaan waar over het moet gaan, aan durfde te kijken.

Complexe casussen

Mooi om met jullie te kunnen delen dat ik met regelmatig ingezet wordt door de jeugdbescherming in complexe casussen.

De conclusie is voor de ouder/opvoedouder zelf zo helder dat zowel ik als de jeugdbeschermers dit niet verder hoeven uit te spreken. De jeugdbeschermers bellen mij specifiek voor dit individuele stuk van de ouder.

Dankbaar voor deze kennis en het zinvol kunnen bijdragen in het leven van velen.

Ik zet de opvoedopstelling in binnen de GGZ

Ik werk als SKJ geregistreerde jeugd-gezinsprofessional regelmatig met opvoedopstellingen binnen diverse casussen uit de GGZ. Vooral in casussen rondom scheiding, en verstoorde interactie, hechting tussen ouder en kind. Juist omdat er met weinig uren, zeer snel naar de kern bewogen wordt, maakt dat dit onmisbaar is.

Als het moervast zit in een gezin

In casussen waar het moervast ligt in een gezin krijg ik nu snel weer beweging omdat het onderbewuste deel geactiveerd wordt. Hierdoor voelen mensen zich snel veel lichter. Daarmee was het voor mij een van de meest doeltreffende trainingen van de afgelopen jaren.

Dat het werkt is vastgesteld

De methodiek van de opvoedopstelling, het transgenerationeel werken, valt onder een fenomenologische manier van werken; dat het fenomeen verschijnt en werkt wordt waargenomen en is vastgesteld in de afgelopen decennia, ook door diverse wetenschappers.  Maar hoe dat dn precies komt daar kan de wetenschap nog geen verklaring voor vinden.

Rijksrapport: Expertteam ouder¬verstoting/complexe omgangsproblematiek

In het Rijksrapport van het Expertteam ouder­verstoting/complexe omgangsproblematiek- Januari 2021 (zie pagina 74) staat dat:  via onderzoek is vast komen te staan dat, bijvoorbeeld in situaties van (vecht)scheidingen de oorzaak gelegen is in het herkomstgezin. Het is ook zichtbaar dat deze problema­tiek van generatie op generatie overgedragen kan worden……….
En daarna schrijft men: “En daar kunnen wij niet mee werken”.
Dit is waar de methodiek van de opvoedopstelling dan juist wel kan instappen!

Diagnose instrument voor Jeugdprofessional

De methode opvoedopstellingen is een aanvulling op mijn behandel- en diagnostische tools. Als diagnostisch middel doordat het zowel mijn kennis over oplossingsgerichte diagnostiek als handelingsgerichte diagnostiek combineert.
Anders gezegd: door een opstelling krijgt ik sneller en vollediger inzicht in de problematiek die door client en door de opvoeders in een systeem ervaren wordt op meerdere niveaus.
Er komen vanuit het DNA  systeem antwoorden die ik zonder de opvoedopstellingen niet gekregen had en die mij op unieke wijze toerusten in mijn hulpverlening.

Opvoedopstellingen

Jij als ouder:

N

wordt geraakt door het gedrag van je kind waardoor de emoties hoog oplopen

N

voelt je belemmerd in de relatie met je kind, maar je begrijpt niet waarom

N

voelt je overvraagd als opvoeder, te verantwoordelijk of overbezorgd

N

hebt moeite met grenzen stellen

N

kunt niet echt genieten van het ouderschap

Opvoedopstellingen

Je kind

N

reageert vaak extreem boos of angstig

N

claimt jou of je partner of bemoeit zich met jullie relatie

N

laat gedrag zien dat niet passend is in de ontwikkeling, bijvoorbeeld weer in bed plassen

N

heeft het gevoel er niet bij te horen of lijkt niet in het gezin te passen

N

heeft terugkerende conflicten of moeite met gezag

De opvoedopstelling, een oplossing voor vele specifieke vraagstukken zoals:

Onzichtbaar element

Relatieproblemen en echtscheiding

Relatieproblemen brengen spanning en heftige emoties met zich mee. Deze lijken alleen in de huidige situatie te spelen, maar komen vaak voort uit de familiegeschiedenis van ieder afzonderlijk. Ieder neemt in de relatie een eigen rugzak mee. Kinderen hebben last van de spanning tussen hun ouders en voelen zich er vaak verantwoordelijk voor. Dit kan leiden tot lichamelijke, psychische of gedragsproblemen.

In een individuele Opvoedopstelling ontdek je hoe je familiesysteem invloed heeft op je gedrag en emoties. Als je dit erkent, kan de communicatie met je (ex-)partner verbeteren, ook als deze zelf geen opstelling doet.

Ook als jullie gaan scheiden en de partnerrelatie niet langer bestaat, blijven jullie de ouders van jullie kind(eren). Samen blijven opvoeden is niet gemakkelijk maar wel mogelijk. Een individuele Opvoedopstelling kan helpen bij  het afronden van de relatie, waarna er ruimte komt om het gezamenlijke ouderschap vorm te geven.

Zie onze nieuwe vorm van begeleiden: Het maken van een echtscheidingskaart.

Samengestelde gezinnen en loyaliteitsconflicten

Een samengesteld gezin kan behoorlijk complex zijn: partners en ex-partners, ouders en stiefouders, kinderen en stiefkinderen, broertjes en zusjes en ook nog halfbroertjes en -zusjes. Het is verwarrend, ieder is op zoek naar zijn/haar plek en rol in het gezin. Door middel van een individuele Opvoedopstelling ontdek je als (stief-)ouder wat de plek is van ieder, wie welke verantwoordelijkheden heeft en hoe je een loyaliteitsconflict kunt voorkomen.

Pleegzorg en adoptie

Adoptie- en pleegkinderen hebben adoptie- en pleegouders en daarnaast hun (al dan niet bekende) biologische ouders. Het is belangrijk dat de biologische ouders erkend worden, zodat het kind geen loyaliteitsprobleem krijgt. Een individuele Opvoedopstelling kan ieders plaats duidelijk maken.

Herken je je in bovengenoemde situatie en ben je benieuwd wat onze opvoedopstellers voor jou kunnen betekenen?