De opvoedopstelling
Voor een doorbraak in gezinsvraagstukken
Wat is een opvoedopstelling?
De Individuele Opvoedopstelling® is een diepgaande, systemische methodiek die ouders helpt verborgen patronen en onbewuste dynamieken binnen het familiesysteem te herkennen en aan te pakken. Patronen die vaak zorgen voor een gebondenheid tussen ouder en kind in plaats van dat zij zich verbondenheid voelen met elkaar.
Deze methode richt zich specifiek op de oorzaak; voorbij ‘praten over’. Vaak is er maar 1 sessie nodig om naar de kern te gaan, de oorzaak van een bepaalde vraag.
Deze methode biedt een unieke kans om opvoedvraagstukken fundamenteel en blijvend op te lossen door te werken op de diepste laag van het gezinssysteem.
Waarom kiezen voor een Opvoedopstelling?
Werken aan de kern: Veel opvoedvraagstukken blijven bestaan omdat alleen de symptomen worden aangepakt. Gedrag zoals boosheid, onzekerheid of grenzen niet kunnen stellen, zijn signalen van een onderliggende dynamiek. De Opvoedopstelling richt zich op die kern: de systemische ‘onderlaag’.
Blijvend resultaat: Door de werkelijke oorzaak van opvoedproblemen bloot te leggen en op te lossen, ontstaat er duurzame verandering.
Balans in het gezin: Wanneer ouders bevrijd worden van onbewuste lasten, worden zij emotioneel beter beschikbaar zijn en steviger in hun rol. Dit heeft direct een positief effect op het gedrag van kinderen.
Congruentie: ouders geven een congruente boodschap af aan hun kinderen; dwz.wat zij zeggen voelen ze ook; Walk your talk.
Dit biedt veiligheid en rust aan de kinderen.
Praktisch voorbeeld 1: Boze uitbarstingen van een kind
Een moeder kwam met de vraag waarom haar zevenjarige zoon voortdurend boze uitbarstingen had, vooral na school. Tijdens de opstelling werd duidelijk dat de moeder zelf als kind nooit haar emoties had mogen uiten en daardoor onbewust hetzelfde patroon op haar zoon projecteerde. Door deze dynamiek te herkennen en los te laten, veranderde het gedrag van haar zoon binnen enkele weken.
Praktisch voorbeeld 2: Een puber die zich terugtrekt
Een vader merkte dat zijn veertienjarige dochter steeds meer afstand nam en weinig interesse toonde in het gezin. Tijdens de opstelling kwam aan het licht dat de vader, zonder zich daarvan bewust te zijn, zijn dochter onbedoeld emotioneel belastte met zijn eigen onverwerkte verdriet over de vroege dood van zijn moeder. Toen hij dit herkende en ermee aan de slag ging, verbeterde het contact met zijn dochter enorm.
Praktisch voorbeeld 3: Ouders die op één lijn komen
Een stel had moeite met consequent samen optreden als ouders. De moeder voelde zich vaak alleen verantwoordelijk, terwijl de vader zich juist op de achtergrond hield. Tijdens de opstelling werd zichtbaar dat beide ouders onbewust vasthielden aan patronen uit hun eigen gezin van herkomst. De moeder had altijd geleerd om alles zelf te regelen, terwijl de vader het voorbeeld had gezien van een afwezige vaderfiguur. Door deze dynamieken te erkennen en om te buigen, konden zij elkaar beter ondersteunen. Dit leidde tot meer eenheid in hun opvoedstijl en gaf hun kinderen duidelijkheid en rust.
Wat kun je verwachten tijdens een sessie?
Een sessie start met een voorgesprek waarin jouw vraag of situatie wordt besproken. Vervolgens ga je aan de slag met vloertegels die symboliseren hoe de onderlinge verhoudingen binnen het gezin ervaren worden. Dit kan gaan om de relatie met je kind, partner, of je eigen ouder.
Er wordt per sessie met 1 ouder gewerkt, en diens (herkomst-) systeem bij wie de vraag het meest resoneert. Er hoeven/mogen geen kinderen of andere gezinsleden aanwezig zijn. Indien men dat wil kan de andere ouder aanwezig zijn en kijken. Het mooie is natuurlijk als de andere ouder ook wil werken aan zijn of haar (herkomst-) systeem in een volgende sessie. Dit komt de partner relatie ten goede!
Hierna is bijvoorbeeld de stap naar de positie van gezamelijk (co-) ouderschap vormgeven veel gemakkelijker.
Werken met vloertegels
In plaats van representanten wordt er gewerkt met vloertegels. De ouder geeft elk gezinslid (inclusief zichzelf) een plek in de ruimte en zet de dynamiek letterlijk in beeld. Hierdoor kan de ouder de situatie fysiek en emotioneel ervaren.
Focus op het hier en nu: De Opvoedopstelling brengt actuele dynamieken in kaart én onthult onbewuste generatiegebonden belasting of triggers uit het verleden die de ouder mogelijk met zich meedraagt.
Stap in je eigen verhaal
De ouder staat letterlijk in zijn of haar eigen verhaal en ervaart hoe het voelt om in de dynamiek van het gezin te staan. Dit leidt vaak tot diepgaande inzichten en emotionele doorbraken.
Wat maakt de Opvoedopstelling zo krachtig?
Direct naar de kern: Geen lange gesprekken, maar een directe en fysieke ervaring van wat er speelt.
Diepgaand en effectief: Door te werken op de diepere systemische laag worden patronen en belastingen opgelost die vaak generaties teruggaan.
Ouders als sleutel: Ouders worden sterker in hun rol, waardoor kinderen automatisch minder belast worden en gedrag verandert zonder dat zij actief betrokken hoeven te worden.
Moeiteloos opvoeden: Als ouders stevig en in balans staan, volgen kinderen vanzelf.
Wat levert het op?
Inzicht en helderheid: De puzzelstukjes vallen op hun plaats, en ouders begrijpen beter waarom ze reageren zoals ze doen.
Blijvende oplossingen: Door de kern aan te pakken verdwijnen spanningen en ontstaat er meer rust en harmonie in het gezin.
Meer liefde en verbinding: Gebondenheid in het familiesysteem maakt plaats voor verbondenheid, waardoor de liefde weer kan stromen.
Voor wie is de Opvoedopstelling?
De Individuele Opvoedopstelling® is geschikt voor ouders die:
- Actief willen werken aan opvoedvraagstukken.
- Willen begrijpen waarom zij en hun kinderen op bepaalde manieren reageren.
- Verlangens hebben naar meer balans, rust en verbinding in hun gezin.
- Een oplossing zoeken die verder gaat dan praten, tips of oppervlakkige adviezen.
Een cadeau voor het hele gezin
Ouders ervaren deze methode vaak als een enorme opluchting en bevrijding. Wanneer de dynamiek in de onderlaag wordt hersteld, wordt opvoeden weer ontspannen en natuurlijk. Kinderen reageren hierop met minder problematisch gedrag. Iedereen ervaart meer rust en meer verbinding.
Een Opvoedopstelling is niet alleen een geschenk voor ouders, maar voor het hele gezin.
De unieke
Opvoedopstellingen© methode
© Ingeschreven in het merkenregister Boip onder nummer 1409648
individueel
Verander zelf, verander je gezin. Je hebt het zelf in handen.
bevrijdend
Bevrijd jezelf van lasten uit het verleden.
diepgaand
Eenvoudig, blijvend resultaat boeken door de essentie te raken.
Reviews
Ervaringen van ouders
Reviews
Ervaringen van professionals
Jij als ouder:
wordt geraakt door het gedrag van je kind waardoor de emoties hoog oplopen
voelt je belemmerd in de relatie met je kind, maar je begrijpt niet waarom
voelt je overvraagd als opvoeder, te verantwoordelijk of overbezorgd
hebt moeite met grenzen stellen
kunt niet echt genieten van het ouderschap
Je kind
reageert vaak extreem boos of angstig
claimt jou of je partner of bemoeit zich met jullie relatie
laat gedrag zien dat niet passend is in de ontwikkeling, bijvoorbeeld weer in bed plassen
heeft het gevoel er niet bij te horen of lijkt niet in het gezin te passen
heeft terugkerende conflicten of moeite met gezag
De opvoedopstelling, een oplossing voor vele specifieke vraagstukken zoals:
Onzichtbaar element
Relatieproblemen en echtscheiding
Relatieproblemen brengen spanning en heftige emoties met zich mee. Deze lijken alleen in de huidige situatie te spelen, maar komen vaak voort uit de familiegeschiedenis van ieder afzonderlijk. Ieder neemt in de relatie een eigen rugzak mee. Kinderen hebben last van de spanning tussen hun ouders en voelen zich er vaak verantwoordelijk voor. Dit kan leiden tot lichamelijke, psychische of gedragsproblemen.
In een individuele Opvoedopstelling ontdek je hoe je familiesysteem invloed heeft op je gedrag en emoties. Als je dit erkent, kan de communicatie met je (ex-)partner verbeteren, ook als deze zelf geen opstelling doet.
Ook als jullie gaan scheiden en de partnerrelatie niet langer bestaat, blijven jullie de ouders van jullie kind(eren). Samen blijven opvoeden is niet gemakkelijk maar wel mogelijk. Een individuele Opvoedopstelling kan helpen bij het afronden van de relatie, waarna er ruimte komt om het gezamenlijke ouderschap vorm te geven.
Zie onze nieuwe vorm van begeleiden: Het maken van een echtscheidingskaart.
Samengestelde gezinnen en loyaliteitsconflicten
Een samengesteld gezin kan behoorlijk complex zijn: partners en ex-partners, ouders en stiefouders, kinderen en stiefkinderen, broertjes en zusjes en ook nog halfbroertjes en -zusjes. Het is verwarrend, ieder is op zoek naar zijn/haar plek en rol in het gezin. Door middel van een individuele Opvoedopstelling ontdek je als (stief-)ouder wat de plek is van ieder, wie welke verantwoordelijkheden heeft en hoe je een loyaliteitsconflict kunt voorkomen.
Pleegzorg en adoptie
Adoptie- en pleegkinderen hebben adoptie- en pleegouders en daarnaast hun (al dan niet bekende) biologische ouders. Het is belangrijk dat de biologische ouders erkend worden, zodat het kind geen loyaliteitsprobleem krijgt. Een individuele Opvoedopstelling kan ieders plaats duidelijk maken.
Herken je je in bovengenoemde situatie en ben je benieuwd wat onze opvoedopstellers voor jou kunnen betekenen?