Opvoedopstellingen

Achtergrond

Marianne Langemeijer

De opvoedopstelling vindt zijn oorsprong in de traditionele ‘familieopstelling’ maar heeft een geheel eigen werkwijze en hanteert een aantal andere filosofische uitgangspunten.

De vloertegels van Marianne Langemeijer

Marianne Langemeijer heeft, vanuit het werken met ouders aan opvoedvraagstukken binnen haar coachings-praktijk, een individuele vorm ontwikkeld. Er wordt gebruikt gemaakt van vloertegels waardoor de ouder volledig zelf aan den lijve en in eigen tempo een opstelling kan ervaren. Er ligt een nadruk op het werken in het Hier en Nu. Daarnaast worden elementen gebruikt uit NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en vanuit The Work van Byron Katie.

De methodiek van de Individuele opvoedopstelling heeft Marianne Langemeijer beschreven in het boek ‘Individuele Opvoedopstellingen met ouders’. Uitgegeven door Scrivo Media.

Het boek is inmiddels ook in het Engels vertaald en is wereldwijd verkrijgbaar via Amazone.com.

Familieopstellingen, dacht Marianne, moeten beschikbaar zijn voor de gezinnen van nu en voor de opvoedvraagstukken waar ouders tegenaan lopen. Er wordt gebruikt gemaakt van vloertegels waardoor de ouder volledig zelf aan den lijve en in eigen tempo een opstelling kan ervaren.

Heel praktisch, in het Hier en Nu en individueel (dus privé) met een van de ouders. De andere ouder mag natuurlijk altijd toekijken zodat er onderling een beter begrip ontstaat.

Een essentieel uitgangspunt is dat kinderen onbelast blijven van de problematiek die bij hun ouders hoort en daarmee van onterechte therapie. Gedrag van het kind wordt als signaal gezien, niet als oorzaak.

“Als het de ouders goed gaat, dan volgen de kinderen.”

Lees eventueel verder in onderstaand visiedocument, geschreven door Marianne Langemeijer.