Eveline wil graag een opvoedopstelling doen omdat ze zich zorgen maakt om haar negen jarige zoon Jaro. Hij is angstig voor veel dingen, slaapt hierdoor slecht en wil ook vaak niet meer naar school. Jaro is altijd wel een gevoelige jongen geweest maar de laatste maanden worden de angsten steeds erger volgens moeder. Wat opvalt is dat Jaro alleen troost zoekt bij moeder en niet bij zijn vader. Volgens moeder begrijpt haar man de gevoeligheid van Jaro niet, wat volgens haar de oorzaak is van de conflicten die tussen hem en zijn zoon ontstaan. Moeder herkent dit wel bij zichzelf, ze gaat er al vanuit dat haar man haar niet begrijpt dus maakt ze dingen ook niet bespreekbaar. Ze vermijdt een gesprek om een discussie of conflict uit de weg te gaan. Tijdens de intake krijgt zij het inzicht dat Jaro eigenlijk hetzelfde doet als zij.

We gaan in een opvoedopstelling kijken welke dynamieken er spelen en waar de verstrikkingen in het systeem zich afspelen.

Eveline legt een tegel neer voor zichzelf en haar zoon Jaro. Ze staan met de neuzen naar elkaar toe en tegen elkaar aan. Eveline legt haar moeder  op afstand naast zich neer met de blik de andere kant op gericht. Eveline voelt dat haar moeder er niet voor haar is geweest, haar blik is op haar eigen familie gericht die ze enorm mist (Eveline haar moeder is 50 jaar geleden als jong meisje uitgehuwelijkt en (ongewild) naar Nederland gekomen.) Eveline barst in snikken uit en ziet dat haar moeder zich niet gehoord en gezien voelt in haar eigen behoeftes. Ze heeft deze behoeftes nooit gedeeld met haar autoritaire man, Evelines vader.

Eveline begrijpt haar moeder nu en ziet hetzelfde patroon ten opzichte van haar eigen man. Direct legt ze de tegel van Jaro een stukje verder weg en draait hem om. “Jaro kan nu zijn eigen weg gaan”, zegt ze. Ik heb de angst en het verdriet van mijn moeder die ik op mijn schouders droeg nu los kunnen laten.” Jaro reageerde direct op de opstelling. Dezelfde dag nog zag Eveline een jongen die meer ‘open’ was, vertelde ze. Hij gaat inmiddels fluitend naar school en heeft geen last meer van extreme angsten.

Eveline is nog een keer geweest om handvatten te krijgen m.b.t. de communicatie tussen haar en haar partner. Elk lid van dit gezin komt steeds meer in zijn/haar eigen kracht!

Door: Nathalie Tolk

Praktijk: Het Krachthuis