De unieke
Opvoedopstellingen© methode
© Ingeschreven in het merkenregister Boip onder nummer 1409648
individueel
Verander zelf, verander je gezin. Je hebt het zelf in handen.
bevrijdend
Bevrijd jezelf van lasten uit het verleden.
diepgaand
Eenvoudig, blijvend resultaat boeken door de essentie te raken.
De opvoedopstelling
Een doorbraak in veel opvoedvraagstukken
Oorzaak of gevolg; onder- of bovenlaag?
Wat zien we eigenlijk als we naar gedrag van ouders en kinderen kijken? Zien we dan oorzaak of gevolg?
De psychologische processen die zich afspelen bij ouder en kind en die in hun gedrag zichtbaar worden, zijn een gevolg van onderliggende factoren en geen oorzaak. We noemen dit de ‘bovenlaag’. Zo kunnen we bij kinderen op de ‘bovenlaag’ het volgende gedrag zien: druk, of juist teruggetrokken gedrag, agressiviteit, onzekerheid, claimgedrag etc.
Bij ouders zien we bijvoorbeeld boosheid, macht, twijfel, geen grenzen kunnen aanhouden of onzekerheid.
Het zijn allemaal symptomen in de ‘bovenlaag’.
Als we bij ouders en kinderen alleen naar deze bovenlaag kijken en daar op werken, kan het zijn dat we water naar de zee dragen. Er is geen vruchtbare aarde waarop gebouwd kan worden. Iets haalt hen als het ware steeds ‘onderuit’.
In de opvoedopstelling wordt er gekeken naar waar er sprake is van gebondenheid van gezinsleden in het familiesysteem. Dit noemen we de systemische ‘onderlaag’. In deze ‘onderlaag’ kunnen familieleden door grote gebeurtenissen in het leven ‘verstrikt’ zijn geraakt: ouders en kinderen kunnen bijvoorbeeld onbedoeld lasten en patronen hebben overgenomen die fundamenteel niet bij hen behoren. Je blijft dan gebonden aan elkaar in plaats van verbonden. Dit kan soms al van generatie op generatie zijn doorgegeven.
Een opvoedopstelling is een geheel nieuwe manier om opvoedkundige vraagstukken te benaderen. Een opvoedopstelling geeft op een diepere laag informatie over het gedrag van ouders en kinderen, de onderlinge relaties in het gezin en over andere opvoedkundige thema’s.
In een opvoedopstelling wordt individueel met één van de ouders gewerkt en vanuit het vraagstuk en de perceptie van die ouder.
De beleving van de ouder staat centraal, niet de waarheidsbevinding.
Het vraagstuk wordt door de ouder zelf ruimtelijk opgesteld met behulp van vloertegels. De ouder komt op de eigen tegel te staan. Zo staat deze letterlijk midden in zijn of haar eigen vraagstuk en verhaal. Soms verkent de ouder de plaatsen van andere personen in de opstelling.
Het zelf midden in je eigen verhaal staan met je familieleden om je heen geeft op een aantal lagen een directe en levendige ervaring. Het beeld, de fysieke gewaarwording, de gevoelens en emoties zeggen meer dan duizend woorden.
De informatie waarmee gewerkt wordt gaat voorbij het denken. Er wordt gewerkt in ‘het veld’ waar de informatie via het ‘innerlijk weten’ komt en voelbaar wordt. Er komt tevens informatie beschikbaar vanuit de familiegeschiedenis. Opvoedingsvraagstukken waarbij sprake is van een over-emotionele reactie bij de ouder, hebben vaak te maken met grote gebeurtenissen in de levensloop van de ouder zelf. Gedrag van een kind kan de emotie weer oproepen. Je komt dan als ouder op zo’n moment ‘wankel te staan’, je bent met je eigen proces bezig en daarmee minder beschikbaar voor je kind.
Wanneer het kind een behoorlijke rugzak heeft, kijken we met de ouder naar wat deze kan doen voor zijn kind.
Het doen van een opvoedopstelling zorgt voor een positieve doorbraak in de verhouding tussen ouder en kind en geeft concreet zicht op praktische oplossingen. Zo kan duidelijk worden wat een kind nodig heeft in het contact met de ouders, broers of zusjes, vriendjes en vriendinnetjes, met school en in andere situaties.
Voor de ouder zelf wordt duidelijk waarom deze soms zo’n moeite heeft om bijvoorbeeld zijn grenzen aan te houden of bozer wordt dan passend is bij de situatie. Het gaat ook over congruentie; klopt datgene wat je zegt tegen je kind bij datgene wat je werkelijk voelt vanbinnen.
Over de methode
Als ondanks alle ouderlijke liefde, adviezen en tips en trucs een opvoedvraagstuk blijft bestaan, dan kan een opvoedopstelling een oplossing bieden!
Met behulp van deze individuele methodiek van de opvoedopstelling kijken we naar de onderliggende oorzaak van het probleem. Er wordt individueel met een ouder gewerkt, zonder dat het kind of andere familieleden erbij hoeven te zijn. De ouder ervaart op een veel diepere laag, en aan den lijve, wat er gebeurt tussen zichzelf en het kind en/of andere gezinsleden. De werkelijke oorzaak wordt duidelijk. We kijken naar de belasting die een ouder, onbewust, nog met zich meedraagt en van waaruit er triggers ontstaan. Uitgangspunt is dat ouders altijd de juiste ouders zijn voor hun kind.
Snel, effectief en uniek
Bij een Opvoedopstelling werken we, zoals we dat noemen, op de onderlaag. Als ouders in zichzelf tot een oplossing komen wordt opvoeden moeiteloos en volgen kinderen als vanzelf. Kinderen worden niet onnodig of onterecht belast. Samen met de opvoedopsteller onderzoekt de ouder kort de vraag: waar worstel je mee, waar wil je verandering in brengen, wat is je verlangen? Vervolgens breng de ouder dit thema in een opstelling in beeld: letterlijk door voor elk gezinslid, inclusief zichzelf, een vloertegel te kiezen en deze een plek te geven in de ruimte. Hiermee druk je uit hoe ieder zich tot elkaar verhoudt.
Hierna wordt de ouder uitgenodigd om op de eigen plek te gaan staan. De ouder stapt letterlijk in de dynamiek van het gezin en ervaart hoe het daar is. Dit is vaak een krachtige en bijzondere ervaring. Ook kan de ervaren hoe het is voor je kind. Vaak blijkt het anders te zijn dan je dacht. De werkelijke oorzaak wordt gevonden en daarmee zorgt de Opvoedopstelling voor een blijvende oplossing.
Ontspannen
Ouders krijgen inzicht in hun vraagstuk op een diepere, (familie-) systemische laag. De puzzelstukjes vallen op hun plaats. En ‘als vanzelf’ wordt van daaruit helder wat je te doen staat om tot een fundamentele en blijvende oplossing te komen. Spanning en emoties verdwijnen, de liefde gaat stromen. Wat een cadeau voor de ouder zelf!
De veranderingen hebben een positief effect op het kind en andere gezinsleden. Zo wordt opvoeden weer ontspannen.
Iedere ouder heeft een eigen familiegeschiedenis en reageert vanuit het eigen verhaal op de dynamiek in het gezin. Als ouder kun je dus alleen een eigen Opvoedopstelling doen. Wel kun je als partners als toeschouwer bij elkaars opstelling aanwezig zijn. Dit kan helpen om elkaar beter te begrijpen.
Reviews
Ervaringen van ouders
Reviews
Ervaringen van professionals
Jij als ouder:
wordt geraakt door het gedrag van je kind waardoor de emoties hoog oplopen
voelt je belemmerd in de relatie met je kind, maar je begrijpt niet waarom
voelt je overvraagd als opvoeder, te verantwoordelijk of overbezorgd
hebt moeite met grenzen stellen
kunt niet echt genieten van het ouderschap
Je kind
reageert vaak extreem boos of angstig
claimt jou of je partner of bemoeit zich met jullie relatie
laat gedrag zien dat niet passend is in de ontwikkeling, bijvoorbeeld weer in bed plassen
heeft het gevoel er niet bij te horen of lijkt niet in het gezin te passen
heeft terugkerende conflicten of moeite met gezag
De opvoedopstelling, een oplossing voor vele specifieke vraagstukken zoals:
Onzichtbaar element
Relatieproblemen en echtscheiding
Relatieproblemen brengen spanning en heftige emoties met zich mee. Deze lijken alleen in de huidige situatie te spelen, maar komen vaak voort uit de familiegeschiedenis van ieder afzonderlijk. Ieder neemt in de relatie een eigen rugzak mee. Kinderen hebben last van de spanning tussen hun ouders en voelen zich er vaak verantwoordelijk voor. Dit kan leiden tot lichamelijke, psychische of gedragsproblemen.
In een individuele Opvoedopstelling ontdek je hoe je familiesysteem invloed heeft op je gedrag en emoties. Als je dit erkent, kan de communicatie met je (ex-)partner verbeteren, ook als deze zelf geen opstelling doet.
Ook als jullie gaan scheiden en de partnerrelatie niet langer bestaat, blijven jullie de ouders van jullie kind(eren). Samen blijven opvoeden is niet gemakkelijk maar wel mogelijk. Een individuele Opvoedopstelling kan helpen bij het afronden van de relatie, waarna er ruimte komt om het gezamenlijke ouderschap vorm te geven.
Zie onze nieuwe vorm van begeleiden: Het maken van een echtscheidingskaart.
Samengestelde gezinnen en loyaliteitsconflicten
Een samengesteld gezin kan behoorlijk complex zijn: partners en ex-partners, ouders en stiefouders, kinderen en stiefkinderen, broertjes en zusjes en ook nog halfbroertjes en -zusjes. Het is verwarrend, ieder is op zoek naar zijn/haar plek en rol in het gezin. Door middel van een individuele Opvoedopstelling ontdek je als (stief-)ouder wat de plek is van ieder, wie welke verantwoordelijkheden heeft en hoe je een loyaliteitsconflict kunt voorkomen.
Pleegzorg en adoptie
Adoptie- en pleegkinderen hebben adoptie- en pleegouders en daarnaast hun (al dan niet bekende) biologische ouders. Het is belangrijk dat de biologische ouders erkend worden, zodat het kind geen loyaliteitsprobleem krijgt. Een individuele Opvoedopstelling kan ieders plaats duidelijk maken.
Herken je je in bovengenoemde situatie en ben je benieuwd wat onze opvoedopstellers voor jou kunnen betekenen?