De geëigende plekken in een samengesteld gezin.
Onlangs kwam vader bij mijn in de praktijk nadat het met zijn puberdochter geëscaleerd was. Vader en moeder zijn 1,5 jaar geleden gescheiden en vader woont sinds een half jaar samen met zijn nieuwe partner.  Vader en moeder hebben nog goed contact en hebben beide een nieuwe partner. Ouders hebben nu co-ouderschap waarbij zijn dochter (13 jaar) en zoon (16 jaar) de ene week bij hem wonen en de andere week bij hun moeder.

Vanaf het begin ervaart dochter problemen met hun scheiding en ook met de nieuwe partner van vader. Gedrag van dochter vindt hij inmiddels ontoelaatbaar. Ze is veel van huis, hangt op straat, heeft verkeerde vrienden, spijbelt en als ze thuis is zit ze alleen maar op haar kamer. Hij kan niet met haar praten, want dan krijgen ze ruzie, en doet onbeschoft tegen zijn nieuwe vriendin. En ze wil niet meer bij hen wonen. Dit was zoals vader het beschreef.

In het nieuwe samengestelde gezin woont ook de dochter (14 jaar) van de nieuwe partner. Deze dochter laat tegenovergesteld gedrag gezien. Is heel aardig, meegaand, past zich aan, aan de situatie en heeft goed contact met haar bonusvader. Vader wilde graag dat de situatie veranderde en zijn dochter ook dit voorbeeldige gedrag liet zien, gezellig aan tafel kwam en het leuk vindt om bij hen te wonen. Hij vertelde ook dat hij zich naar zijn nieuwe vriendin schaamde voor het gedrag van zijn dochter.

Vader was ten einde raad en wilde ook graag naar zichzelf kijken. Na een aantal coachsessies met vader, waarin we keken naar wat er tussen hem en zijn dochter gebeurde, hoe zijn dochter te begeleiden na een scheiding, wat er gebeurt bij een puber in het algemeen, het rouwproces waar iedereen in zit, do’s & dont’s tijdens een scheiding en hoe samen ouders te blijven na een scheiding, besloten we een familieopstelling te doen om te kijken wat er op een diepere systemische laag nog speelde.

De familieopstelling
Een 1-op-1 opstelling met vloertegels. Vader legde als eerste een tegel voor zichzelf en zijn dochter neer. Zij lagen ver uit elkaar en keken ieder een andere kant op. Na ook moeder en bonusmoeder er bij gehaald te hebben, werd duidelijk dat bonusmoeder tussen vader en dochter in stond en dochter tussen moeder en vader in stond. De nieuwe partner lag bijna bovenop vader. Dochter was duidelijk in een loyaliteitsconflict gekomen. Voor wie moest zij kiezen, tussen vader of moeder, en ook tussen moeder of bonusmoeder. Een onmogelijk taak voor een kind.

Loyaliteitsconflict
Vader stond met zijn gezicht naar zijn verleden gericht. Zijn ouders waren toen hij 12 jaar was (dezelfde leeftijd als zijn dochter had) ook gescheiden. Hij was als oudste en enige man in zijn gezin op de plek van vader gaan staan naast zijn moeder. Een plek waar hij uit magische liefde voor zijn moeder ging staan. Ook een veel te zware plek voor een kind. Zijn vader raakte uit beeld. Vader voelde zich niet door zijn vader gezien en erkend. Iets wat nu door zijn dochter opnieuw getriggerd werd. Hij voelde zich afgewezen door zijn dochter die niet bij hen wilde wonen.
Vader was nog altijd op zoek naar erkenning en is deze gaan halen bij zijn ex-partner, zijn dochter en zijn nieuwe partner. Daarmee stond hij niet op de plek van vader, vroeger niet op de plek van zoon en ook niet op de plek van partner van zijn nieuwe vriendin.

Ouders geven, kinderen ontvangen
Zijn puberdochter reageerde hier op. Wilde alleen maar ontvangen van haar vader en niet moeten geven. Een belangrijke dynamiek in een familiesysteem. Dochter wil alleen maar kind zijn en niet tussen ouders hoeven kiezen en/of een last dragen van haar ouders. Als je niet op je geëigende plek staat, raak je als mens uit je kracht. Zonder bewustzijn hierop geef je dat door naar voren (de generaties na jou) en reageert de rest van je systeem hierop.

De juiste plekken in een samengesteld gezin
Vader heeft als eerste zijn plek als zoon van zijn ouders ingenomen, van waaruit hij de plek van vader voor zijn dochter kon innemen. Zijn dochter kon de plek van dochter innemen. Nadat vader had uitgesproken dat wat er tussen vader en moeder speelde in de relatie tussen hen van hun was, dat zij altijd haar ouders blijven en ze uit liefde geboren was, kon dochter haar plek van dochter voor haar ouders innemen en haar eigen leven inkijken i.p.v. gericht te zijn op die van de ouder.

Plek van de nieuwe partner
Door tegen zijn nieuwe partner uit te spreken dat zij zijn 2e partner is en haar te danken voor het feit dat zij zijn kinderen verzorgt, kwam er rust in het systeem en kon de nieuwe vriendin op haar juiste plek gaan staan en niet meer tussen vader en dochter instaan.

Als iedereen in een samengesteld gezin op de juiste plek staat en een kind niet hoeft te kiezen tussen zijn ouders of moeder en bonusmoeder, ontstaat er veel rust en vrijheid. Het hoeft ook niet meer bang te zijn om één van de ouders te verliezen of lasten voor de ander te gaan dragen. En als je als ouder zo moedig bent om ook verder je eigen systeem van herkomst in te kijken, kun je blijvende veranderingen verwachten en kan de liefde weer stromen.

Deze puberdochter woont als puber en haar pubergedrag, want dat is ze natuurlijk ook, weer de ene week bij haar vader en zijn nieuwe vriendin en de andere week bij haar moeder.

Door: Angèle Babeliowsky

www.angelebabeliowsky.nl