Opvoedopstellingen

training

Training individuele Opvoedopstellingen

van 2 dagen

Zoek je definitieve oplossingen voor opvoedvraagstukken? Maak kennis met de Individuele Opvoedopstelling; hoe je op de diepere laag in het familiesysteem kan werken. Zodra ouders bevrijd zijn van lasten uit hun verleden zullen zij meer/anders beschikbaar zijn voor hun kinderen. Een cadeau voor het hele gezin.

Maak kennis met een van de meest innovatie, efficiente en
fascinerende therapeutische methodes.

Meer info over de individuele opvoedopstelling, achtergrond en methodiek

 

Data 2024

Voorjaar: donderdagen 16 en 30 mei

Najaar: vrijdag 18 oktober en donderdag 24 oktober

Je kunt je nu hieronder direct zelf inschrijven.

Accreditatie

SKJ210961: geaccrediteerd met 16.00 punten

Opvoedopstellingen - SKJ geregistreerd

Op lokatie of incompany trainingen op maat

De 2 daagse kan ook in jouw regio plaatsvinden.
Vraag de voorwaarden aan.

Stuur een bericht

 

 

Na deze kennismakingsmodule heb je een goed begrip over het effect en de mogelijkheden van de opvoedopstelling. Je kent de 5 dynamieken en je leert de basis beginselen van het opstellen via de 1 op 1 methode met vloertegels. Afhankelijk van je ervaring met familieopstellen kun je een ouder zelf al een aantal zaken systemisch laten ervaren. Of je kun gefundeerd doorverwijzen voor dit onderdeel in je behandeltraject naar een ervaren opsteller. Omdat je niet meer niet systemisch kunt denken na deze dagen en je zelf de kracht van de opvoedopstelling hebt ervaren wil je misschien direct doorstromen naar de vakopleiding.
(Om deel te nemen aan de vakopleiding is het geen voorwaarde om deze kennismakings module eerst te doen, je kunt rechtstreeks instappen!)

Misschien heb je al eens als representant in een opstelling gestaan en heb je de kracht hiervan ervaren? Dat zou namelijk het mooiste zijn als voorbereiding, je weet dan direct waar we het over hebben; voorbij woorden!

Maar, we laten het je gedurende deze 2 dagen natuurlijk ook ervaren!

 

   Investering

375,- excl. BTW voor beide dagen samen.
Als je afrekent zie je alleen 1 datum, de startdatum, staan. Het bedrag is voor beide dagen.
Er wordt een aanbetaling gevraagd bij aanmelding of het hele bedrag (als de startdatum op korte termijn is).
Je ziet dit bedrag pas een scherm verder in het aanmeldingsproces.

inclusief koffie thee, koek, en lunch

Niet zichtbaar

Inhoud: 2-daagse training

Omdat deze methodiek voorbij ‘het praten over’ gaat is veel ervaren belangrijk. Dat gaan we dus ook doen, zoveel mogelijk direct aan de slag met de vloertegels.

De training is gebaseerd op 3 pijlers: De Methodiek,  Achtergrond kennis en Jij als instrument.
Je maakt kennis met de achtergrond van de methodiek en de specifieke Hier en NU filosofische uitgangspunten van de opvoedopstelling.
Je ervaart aan den lijve hoe onderliggende familiedynamieken een rol spelen in de gezinnen; hoe dit gedrag van ouders en kinderen beïnvloed.
Je gaat aan de slag met het intro- gesprek die je naar de kernvraag en het verlangen in de ouder brengt zodat je een opstelling kunt starten.
Daarnaast ervaar je hoe je het hele proces volledig aan zijn eigen verloop kan overlaten door de kracht van de fair-withness houding die jij aanneemt.
Omdat de ervaring meer spreekt dan duizend woorden ga je vooral zelf uitgebreid aan de slag!

* Achtergrond theorie
* Ontwikkelen van je ‘systemische oor’
* Het introgesprek leren voeren om tot een opstelling te komen
* Kleine opstellingen met tegels doen (met vaak al grote impact)
* Diverse oefeningen
* Demo’s
* Verplichte lectuur (mocht je accreditatiepunten willen): Opvoedopstellingen, Moeiteloos opvoeden door jezelf te zijn.
Geschreven door Marianne Langemeijer
Uitgegeven door Het Noorderlicht
Hier te bestellen

Reviews

Ervaringen van professionals

De juiste taal

In mijn werk liep ik regelmatig tegen het feit aan dat ik voor en met kinderen mocht werken maar dat “het” probleem niet van de kinderen was. Het ontbrak mij aan de juiste taal, de juiste snaar om met ouders in gesprek bij de diepere laag te komen zonder hen af te keuren of zo diep te raken dat de bedoeling niet begrepen werd. Het is een dunne lijn waar wij in de thuissituaties tegenop lopen en dit vraagt echt om de juiste taal te spreken, professioneel en gelijkwaardig, het pijnpunt bespreken zonder de ouder kwijt te raken.

Meer verdieping

Als gezinsbehandelaar gebruik ik de I.A.G.-methodiek als basis. Ik combineer dus diverse oplossingsgerichte en systemische methodieken. O.a. een tafelopstellingen met de methode Een Taal Erbij. Juist daarbij zocht ik meer verdiepeing

Ik koos voor deze vakopleiding omdat dit hierin samenkomt. Bovendien trof ik hier zeer ervaren systeemwerkers waardoor ik de kans kreeg me verder te ontwikkelen als jeugd en gezinsprofessional.

Overstijgend denken

Door de vakopleiding werd ik me bewuster  van eigen overtuigingen en normen, waardoor ik in mijn werk makkelijker overstijgend leerde denken. Het geeft me ook nu handvatten om bewuster te zijn van hoe mijn eigen overtuigingen/normen het hulpverleningsproces beïnvloeden.

Overdracht en tegenoverdracht

Ik ken geen methodiek die zo snel en zuiver overdracht en tegenoverdacht duidelijk maakt voor jezelf, en handvatten biedt om je valkuilen te doorbreken.

Onderliggende interactie snel duidelijk

Het blijkt een methodiek te zijn die onderliggende interactie boven tafel krijgt waar me dat bij andere methodieken niet lukt. Essentieel om een verandering tot stand te brengen in gezinshulpverleningsprocessen. Maar met name ook in de relatie hulpverlener/hulpvrager.

 

Ouder-kind team Amsterdam

Ik werk bij het ouder-kind team in Amsterdam.Ik gebruik deze methode standaard om de systemische en intergenerationele problematiek bij ouders naar boven te krijgen, wat vaak onderliggende oorzaken bij gedrag van kinderen grotendeels kan verklaren. Ouders ervaren de methode als fijn en zien het als een verdieping van hun eigen proces en het vergroot het metalliserend vermogen van de ouders.

Jeugdarts: minder medicaliseren

Ik werk als jeugdarts en merk hoe fijn het is als je merkt in een opstelling dat lastige lijkende vraagstukken zich door bewustwording in een harmonieuze wijze uitbalanceert en een gezin  in een rustiger vaarwater komt. En dit alles met eigenaarschap, zonder problematiseren, medicaliseren.

Empirisch bewezen

Inmiddels is wel empirisch bewezen dat deze methodiek echt helpt. Net als dit bijvoorbeeld ook bij EMDR het geval was, een nu regulier veel gebruikte methodiek. Er is inmiddels wereldwijd veel literatuur over transgenerationeel werken via familieopstellingen en er zijn ook diverse universitaire onderzoeken gedaan.

Onderscheid: Relatie-Ouderschap-Opvoedtaken

Voor mij als ervaren Integratieve kindercoach heb ik veel geleerd in de specifieke module over echtscheiding. Hoe ik ouders kan begeleieden om onderscheid te maken tussen hun beeiindigde relatie als partners en hun blijvende positie als ouders. Pas daarna kunnen we naar opvoeders-taken kijken.

Ervaren opstellers maken vertrouwen mogelijk

De jarenlange ervaring van de opleiders maakte dat wij op verschillende manieren de lesstof konden oefenen en toepassen. Hun eigen doorleefde processen, naast de kennis die beide opleiders hebben, maakte dat ik mij vertrouwd voelde om de intensieve processen in mijzelf, die echt gaan waar over het moet gaan, aan durfde te kijken.

Complexe casussen

Mooi om met jullie te kunnen delen dat ik met regelmatig ingezet wordt door de jeugdbescherming in complexe casussen.

De conclusie is voor de ouder/opvoedouder zelf zo helder dat zowel ik als de jeugdbeschermers dit niet verder hoeven uit te spreken. De jeugdbeschermers bellen mij specifiek voor dit individuele stuk van de ouder.

Dankbaar voor deze kennis en het zinvol kunnen bijdragen in het leven van velen.

Ik zet de opvoedopstelling in binnen de GGZ

Ik werk als SKJ geregistreerde jeugd-gezinsprofessional regelmatig met opvoedopstellingen binnen diverse casussen uit de GGZ. Vooral in casussen rondom scheiding, en verstoorde interactie, hechting tussen ouder en kind. Juist omdat er met weinig uren, zeer snel naar de kern bewogen wordt, maakt dat dit onmisbaar is.

Als het moervast zit in een gezin

In casussen waar het moervast ligt in een gezin krijg ik nu snel weer beweging omdat het onderbewuste deel geactiveerd wordt. Hierdoor voelen mensen zich snel veel lichter. Daarmee was het voor mij een van de meest doeltreffende trainingen van de afgelopen jaren.

Dat het werkt is vastgesteld

De methodiek van de opvoedopstelling, het transgenerationeel werken, valt onder een fenomenologische manier van werken; dat het fenomeen verschijnt en werkt wordt waargenomen en is vastgesteld in de afgelopen decennia, ook door diverse wetenschappers.  Maar hoe dat dn precies komt daar kan de wetenschap nog geen verklaring voor vinden.

Rijksrapport: Expertteam ouder¬verstoting/complexe omgangsproblematiek

In het Rijksrapport van het Expertteam ouder­verstoting/complexe omgangsproblematiek- Januari 2021 (zie pagina 74) staat dat:  via onderzoek is vast komen te staan dat, bijvoorbeeld in situaties van (vecht)scheidingen de oorzaak gelegen is in het herkomstgezin. Het is ook zichtbaar dat deze problema­tiek van generatie op generatie overgedragen kan worden……….
En daarna schrijft men: “En daar kunnen wij niet mee werken”.
Dit is waar de methodiek van de opvoedopstelling dan juist wel kan instappen!

Diagnose instrument voor Jeugdprofessional

De methode opvoedopstellingen is een aanvulling op mijn behandel- en diagnostische tools. Als diagnostisch middel doordat het zowel mijn kennis over oplossingsgerichte diagnostiek als handelingsgerichte diagnostiek combineert.
Anders gezegd: door een opstelling krijgt ik sneller en vollediger inzicht in de problematiek die door client en door de opvoeders in een systeem ervaren wordt op meerdere niveaus.
Er komen vanuit het DNA  systeem antwoorden die ik zonder de opvoedopstellingen niet gekregen had en die mij op unieke wijze toerusten in mijn hulpverlening.

Aanmelden

Kennismakingsmodule

Een aanmelding beschouwen we als definitief. Daarnaast ga je bij aanmelding akkoord met de algemene voorwaarden.

Zie ook de algemene voorwaarden.

Is een training VOL? Geef je op voor de reservelijst door te mailen naar:  secretariaat@opvoedopstellingen.nl

Opvoedopstellingen

Professionals

Boeken voor professionals

We hebben een aantal interessante boeken voor jou als professional op het gebied van opvoeding, kinderen, onderwijs, coaching en specifieke onderwerpen op een rijtje gezet. Ook vind je hier verplichte lectuur, indien accreditatie gewenst.

Opvoedopstellingen

Professionals

Lid worden als Opvoedopsteller?

Als opvoedopsteller kun je vermeld worden op deze website die landelijke zichtbaarheid heeft en veel informatie biedt aan zowel ouders als professionals. Jouw praktijk kan direct door ouders gevonden worden met een link naar je website.